Het kan iedereen overkomen: plotseling krijg je een melding dat je pc op slot staat en dat je moet betalen. Dan zullen je bestanden weer vrij gegeven worden. Het moet ook nog in Bitcoins.Moet je dan betalen of niet? En heb je de zekerheid dat je bestanden vrijgegeven worden?
Niets is minder zeker. Er zijn verhalen bekend dat de bestanden wel vrijgegeven werden maar er zijn ook verhalen bekend dat het slachtoffer naar zijn geld en bestanden kon fluiten. Dus; wat doe je? hieronder kun je lezen wat je zoal kunt doen om een hoop ellende te voorkomen.
MIJN BESTANDEN ZIJN VERSLEUTELT
Maak nu een Back up!
In ieder besturingssysteem van Windows zit een Back-up mogelijkheid. Aangenomen dat je nu met Windows 10 werkt leggen we uit hoe je dat moet doen. Download de sheet en print hem uit. Heb je geen printer dan kun je het scherm open houden terwijl je het bestand leest.
klik op het PDF logo om de sheet te
downloaden.
Zolang slachtoffers van Ransomware betalen blijven hackers dit soort programma`s maken. Hangt het systeem aan een database en heb je een groot bedrijf dan zal je de gok moeten nemen en dan wel betalen. Heb je een zogenaamde huis tuin en keuken computer dan zet je gewoon de back-up terug die je hebt gemaakt aan de hand van de instructies die in de sheet staan. Maak wel nadat je een back up hebt gemaakt een herstelschijf. Die heb je nodig om de Back-up terug te zetten.
In de sheet staat "een systeemherstelschijf maken" op blad 1. Je hebt 1 cd nodig.
Betaal niet.
Bitlocker ja of nee?
Bitlocker van Microsoft is een toepassing in Windows die je bestanden kan versleutelen. Nou zou je denken dat andere Ransomware er niet meer bij kan. Niets is echter minder waar. Het programma op zich werkt prima als je harde schijf gestolen wordt en dieven niet bij je data kunnen. Ransomware versleutelt je harde schijf nog een keer en dan heb je helemaal de poppen aan het dansen. Het programma Bitlocker is dus alleen geschikt om je harde schijf te beschermen tegen fysieke diefstal maar niet tegen Ransomware.
Ransomware in actie
Nuttige links
No more Ransome
Mocht je systeem toch besmet raken met Ransomware dan kan je hier misschien de oplossing vinden. Deze website heeft een heleboel programma`s om Ransomware te verwijderen.
FRAUDEHELPDESK.nl
Hier kun je aangifte doen van Fraude als je opgelicht bent. Ook kun je hier melding maken van Phishing. Klik hier om naar de Fraudehelpdesk te gaan.
HANSACOM