Whatsapp is gevoelig voor fraude.
Met vreemde verzoeken bedoelen we seksueel getinte verzoeken maar ook betaal verzoeken van bijvoorbeeld mensen die reageren op een artikel dat je te koop hebt gezet op Marktplaats. Je ziet een telefoonnummer en dat is eigenlijk alles, meer weet je niet. Het is riskant om daar op in te gaan of op te reageren. Op deze pagina wat meer uitleg over de gevaren hiervan. 
Verzoeken op WA
Hansacom*Hansacom*Hansacom*Hansacom*Hansacom*Hansacom
Hiernaast zie een rijbewijs en een paspoort. Zoals je ziet zijn deze niet meer geldig. Nou komt het regelmatig voor dat oplichters contact met je zoeken via Whatsapp en om een bewijs vragen dat je bent wie je zegt dat je bent. Doe dit nooit. Een crimineel kan met jouw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs heel vervelende dingen doen. 
Zoals een abonnement afsluiten , spullen bestellen op jouw naam. En zelfs een lening afsluiten.
Dat wil je natuurlijk niet. Daarom hier een paar tips om een hoop ellende te voorkomen.

Bellen en gebeld worden

Als je een advertentie plaatst op een verkoopsite maak dan meteen duidelijk dat er alleen gecommuniceerd wordt via email of telefoon. Zet in de advertentie geen contact via Whatsapp. Proberen ze toch via Whatsapp contact met je op te nemen ga er dan vanuit dat het een oplichter is.

Bericht in je advertentie

Je kunt ook een bericht in je advertentie zetten dat je alleen reageert op telefoonnummers waarvan het nummer zichtbaar is.

Telefoonnummer

Vertrouw je het telefoonnummer niet bel er dan naar op. Als er op dat nummer nooit opgenomen wordt dan moet je goed oppassen met wie je in zee gaat.

Identiteit

Beter niks verkocht dan al je geld kwijt. Dat wil zeggen, als de koper niet wil doen wat jij wilt kap dan de verkoop af. oplichters zullen zo op je inpraten dat je toch hun manier kiest om je artikel te verkopen. Wees je er van bewust dat je met een bevestiging je hele identiteit kwijt kan raken.

Handel uitsluitend via Markplaats

Als je handelt doe het dan veilig. Marktplaats heeft een mogelijkheid om via hun systeem te mailen en contact te onderhouden met de koper of verkoper. Gebruik die ook. De andere partij komt op die manier nooit achter je email adres. Wel zo veilig want een oplichter zal uitsluitend buiten Marktplaats om willen communiceren.
Ondanks dat Whatsapp een end to end encryptie heeft blijft het gevoelig voor fraude. Dat ligt dan uitsluitend aan de gebruiker want die verstuurt gevoelige informatie die aan de andere kant terecht komt. Je hebt daar dan geen zicht meer op wat er met die informatie gebeurd. Stuur dus nooit een ID of paspoort of rijbewijs screenshot mee met een bericht. Het is al meerdere keren in het nieuws gekomen dat oplichters daar nare dingen mee kunnen doen.  
Wat is end to end encryptie?
End to end encryptie zorgt ervoor dat alles wat je verstuurt eerst onleesbaar wordt gemaakt met behulp ven een zogenaamde sleutel. Je tekst wordt als het ware door elkaar gehusseld en met nog meer loze tekens onherkenbaar gemaakt. De persoon waar je de berichten naartoe stuurt heeft dezelfde sleutel om de berichten weer leesbaar te maken. zelfs als je bericht onderschept wordt door een hacker dan heeft die er niets aan.
"Hallo hoe is het?" wordt zonder sleutel bijvoorbeeld
$%`+=89$*>>><., #!`. Hier kan je dus niets van maken.
De sleutel van je chatpartner maakt het weer leesbaar voor hem of haar. Nadat de chat beƫindigd is wordt de sleutel op beide toestellen vernietigd. Vandaar dat zelfs de FBI en Whatsapp zelf niet weten wat je verstuurt.