Whats-app fraude
Een virus komt nooit alleen
Hiernaast zie je een fictief gesprek op Whats-app dat nooit heeft plaatsgevonden.
Maar het is wel de realiteit die dagelijks voorkomt. En niet alleen op Whats-app Dagelijks worden mensen opgelicht op deze manier. Zijn die mensen dan dom? Nee, en het heeft ook niets te maken met leeftijd. Jong en oud trappen hier in. De oplichters zijn zo gewiekst dat je echt zou denken dat je te maken hebt met een familielid of vriend. Zelfs de foto staat in je Whats-app. Hoe kan dat zou je vragen. Hieronder leg ik uit hoe een oplichter te werk gaat.

Werkwijze van de oplichter.

Bijna iedereen zit tegenwoordig op Facebook en dan heb je ook nog marktplaats en twitter Instagram en zo kan je nog wel even doorgaan.
Op de meeste websites heb je de mogelijkheid om je telefoonnummer achter te laten, bij Marktplaats is dat zelfs verplicht als je iets wil verkopen.
Als Hacker zijnde is dat de ideale begin situatie. Hij hoeft dan geen moeite te doen om de vereiste informatie te verzamelen. Op marktplaats staat het telefoonnummer van het potentiƫle slachtoffer.
Stel dat is: 0612345678. Dat heeft hij al vast. Uiteraard staat daar een naam bij, nog gemakkelijker ; de advertentie wordt soms gedeeld op Facebook, ideaal. 
Nu gaat hij kijken op facebook of je daar op staat. Je naam invullen en hopen dat je de advertentie deelt want dat is de trigger. Ja hoor je staat er op met de advertentie van het bankje dat je te koop hebt aangeboden op Marktplaats.

Stap 2

Nu maar eens kijken wie je vrienden zijn, en ja hoor je dochter of zoon staan daar op, en nog enkele andere vrienden waar je; gezien de foto`s nauw contact mee hebt. Hij gaat naar het account van een vriend of vriendin en download daar een geschikte foto die hij nodig heeft voor het Whats-app account. Vervolgens maakt hij een account aan met die foto van Facebook en voegt je toe als vriend( daar heeft hij geen toestemming van jouw voor nodig ) Hij benaderd je en jij ziet een bekende van Facebook. Hij weet dat het je buurvrouw is of je dochter want dat heb je er op gezet. Bijvoorbeeld, ik en buurvrouw Anja op de rommelmarkt.

Stap 3

Nu hangt hij een soortgelijk verhaal zoals hiernaast op en een dag later ben je , je geld kwijt dat je dacht overgemaakt te hebben naar je buurvrouw of je kind.

Een andere methode van Fraude op Whats-app

Een betaling via Whats-app met een link is ook een methode om opgelicht te worden.
Je wilt een artikel kopen dat je hebt gezien op bijvoorbeeld marktplaats.
De oplichter stuurt je een zogenaamde QR code die je moet scannen om zodoende op een betaalsite terecht te komen waar je gemakkelijk het geld over kan maken.
Scan de code hiernaast maar eens ( deze is veilig ) om te kijken wat een oplichter kan doen met zo`n code.
Heb je geen QR code scanner op je telefoon? ga dan naar de appstore of de playstore om er een te downloaden en probeer het maar eens. Lukt het niet om de code te scannen print de pagina dan uit en probeer het dan nog eens vanaf het papier.

Een oplichter stuurt je door naar een app die hij zelf  gemaakt heeft en die sprekend op die van de Bank lijkt. Wat je daadwerkelijk doet is geld overmaken naar een rekening van een katvanger die zijn Bankpas aan hem heeft uitgeleend. Je komt dus nooit achter zijn werkelijke naam, adres en Bankrekeningnummer.
Klik op de pijl voor nuttige tips