De 1 cent truc

Inforrmatie

Nou ja truc, het is natuurlijk gewoon een andere manier om u geld afhandig te maken met een slinkse manier van oplichting. Hier kunt u lezen hoe u kunt voorkomen dat u opgelicht wordt.
Aangifte online doen
Dit adres is voor als u opgelicht bent via het Internet. Ook voor Whats-App fraude kunt u hier terecht. Bewaar altijd het Chatgesprek dat u hebt gevoerd met de oplichter dan staat u veel sterker.
Klik op het Politie logoHoe gaat dat?De oplichter benaderd u met het verhaal dat hij interesse heeft in het artikel dat u te koop hebt gezet op bijvoorbeeld Marktplaats of Marketplace ( Facebook ) Hij wil het artikel wel kopen maar hij is ook een paar keer opgelicht en durft niet zomaar geld te storten op uw Bankrekening.
( dit verhaal komt natuurlijk alleen voor bij verzenden van het artikel en niet bij afhalen )
Nu doet hij u een verzoek om 1 eurocent over te maken naar zijn Bankrekening om te controleren of u echt diegene bent dat u zegt die u bent. Maar hij vraagt dat niet te doen naar zijn directe rekening maar hij stuurt u een Tikkie of een betaalverzoek middels een link die hij u toestuurt via Whats-App. Als u daar op klikt dan ziet u een betaalverzoek van uw Bank. ( onthoud dat hij even daarvoor heeft gevraagd welke Bank u heeft. ) U logt in op uw Bankaccount en maakt nietsvermoedend 1 eurocent over. Maar u krijgt een melding dat er iets niet gelukt is en probeert het misschien nog een keer. En weer lukt het niet. De oplichter zegt dat ook tegen u en na een paar keer proberen haakt deze af. U denkt nou ja, dan een andere koper afwachten. Wat er in die tijd achter de schermen gebeurt terwijl u zit te wachten op een andere koper is; dat uw Bankrekening bekeken wordt en het dag limiet verhoogd wordt naar het maximale bedrag, en dat uw Bankrekening helemaal leeggeplunderd wordt.
De overdracht mislukte?

Nee, helaas het mislukte niet, tenminste niet voor de oplichter.
De link die u toegestuurd werd was niet van uw Bank maar van de oplichter die een goedgelijkende namaak website heeft waar hij rustig mee kon kijken met wat u allemaal invoerde in het schermpje " gebruikersnaam en wachtwoord."
U heeft dus uw inlog gegevens aan de oplichter gegeven.
Die logt gelijk in en pikt uw geld. Vaak is het zo dat de Bank het ook opvalt dat er ineens een groot bedrag afgeschreven wordt van uw Bankrekening en deze zullen u gaan bellen met de vraag of u dat bent die dat geld heeft overgeschreven.
Soms is dat dan te laat.


De eigenaar is bekend dus de Bank vordert het geld terug?

Nou...nee dus! Want het geld is allang opgehaald door een handlanger die een telefoontje heeft gehad van de oplichter en het geld van de Bankrekening af heeft gehaald.

Maar ze weten zijn naam toch?

Ja ze weten een naam maar dat is altijd een geldezel die zijn Bankrekening ter beschikking heeft gesteld in ruil voor een klein bedrag.
Copyright © Hansacom 2022