Voorkom problemen en maak een Back-up. Al naar gelang. Als u de PC veel gebruikt dan is het aan te raden om 1x per week een Back-up te maken. Het liefst op een externe harde schijf die u veilig op een plaats bewaard die niet vochtig is.
Zorg er voor dat de Harde schijf 2x zo veel ruimte heeft als uw systeem. U moet tenslotte op de toekomst voorbereid zijn, bovendien heeft u er niets aan als u een maand later weer een nieuwe externe harddisk moet kopen.

Het maken van een Back-up

Het eerste dat u doet is een systeemherstelschijf maken. Verder in dit verhaal komt dit aan bod
Klik in de taakbalk links onderin op het vergrootglas en typ dan in het venster: systeem. Dan klikt u op Bijwerken en beveiligen. Links in het scherm staan een aantal opties. U kiest voor : Back-up en klikt daar op. Nu zijn er veel mogelijkheden om een Back-up te maken maar wij gaan voor de degelijke wijze die in Windows 7 werd gebruikt, namelijk het maken van een kopie van uw harde schijf. Gelukkig zit die optie ook nog in Windows 10. U klikt nu op "Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7)"

In het scherm dat nu verschijnt ziet u links boven de optie " Een systeemherstelschijf maken" Klik daar op. Er verschijnt nu een klein schermpje met de mogelijkheid om een systeemherstelschijf te maken. Selecteer uw DVD speler/brander in het keuzevak en plaats een lege CDrom schijf in de lade en sluit deze. Vervolgens klikt u op  "schijf maken"
Nadat u dit heeft gedaan gaat u een systeemkopie maken. Klik op
"Systeemkopie maken". In het keuzevak dat verschijnt kiest u "op een harde schijf" Op netwerkschijf is af te raden tenzij u een Nas heeft. Ook op DVD's is niet verstandig omdat; Een DVD slijt en onbetrouwbaar is. Bovendien zou u afhankelijk van de grootte van uw programma`s misschien wel 10 DVD's of meer nodig hebben.

Klik nu op volgende. In het scherm dat verschijnt ziet u een aantal harde schijven staan waaronder de C schijf. Deze moet u dus
niet kiezen want dat is de schijf waarvan u een systeemkopie gaat maken en daar staat Windows op. Het is ook altijd de C schijf die de mist in gaat omdat Windows daar op staat. Als u de Back-up daar op hebt staan dan kunt dus ook niet daar niet meer bij. Heeft u een partitie dan is het ook niet verstandig om daar een Back-up op te zetten want bij een harddisk crash is de partitie ook niet meer te benaderen en bent u dus ook de Back-up kwijt. Kies dus de externe harde schijf die u heeft aangesloten. klik nu op volgende. Controleer de instellingen en klik op Back-up starten.
Het kan even duren voordat uw Computer klaar is met het maken van de Back-up, dit is afhankelijk van het aantal programma`s dat op uw systeem staat.