Hansacom
voorlichting internetfraude & gratis helpdesk
Bankpas
Het kan zijn dat uw Bankpas beschadigd raakt en daardoor niet meer bruikbaar is. In dat geval kunt een nieuwe aanvragen via de App van de Bank of online door in te loggen o uw Bank account.
Soms kunt de pas thuisgestuurd krijgen of u moet hem zelf afhalen. In beide gevallen is het zo dat als u de nieuwe pas één keer gebruikt dat dan de oude automatisch ongeldig wordt, u hoef daar zelf niets voor te doen.
opsturen
Valse brieven zijn nog steeds in omloop
Criminelen worden steeds inventiever met het proberen geld afhandig te maken van mensen.Zo ook de brief die u tegenwoordig gewoon per post thuis gestuurd krijgt. Met het verzoek om uw Bankpas op te sturen omdat daar iets mee aan de hand zou zijn. Hieronder ziet u zo`n brief die afkomstig lijkt te zijn van de Rabobank. Dat is natuurlijk niet zo want, welke Bank dan ook zij zullen u nooit vragen om uw Bankpas op te sturen of door te knippen en op te sturen.U kunt er vanuit gaan dat deze brief afkomstig is van een crimineel.
Klik hier om een brief te lezen die verstuurt is door een oplichter om uw pas op te sturen Klik hier om een brief te lezen die verstuurt is door een oplichter om uw pas op te sturen
De werkwijze
Wat kunnen criminelen met zo`n pas nog doen als die doorgeknipt is?
Nou, uw Bankrekening leeghalen bijvoorbeeld.
Er zit ook altijd een handleiding bij waar u de pas moet doorknippen.
En als u goed oplet is dat keurig naast de Chip waarmee u ook contactloos betaald. ( zie afbeelding ) dat moet ook want anders heeft de crimineel er niets meer aan. Een kapotte Chip maakt de pas onbruikbaar.
Stel; u stuurt de Pas wel op...waar gaat deze dan naartoe?
Nou in ieder geval niet naar de Bank. Hij gaat naar een postbusnummer waarvan de plaats moeilijk te achterhalen is. Criminelen huren zo`n postbus en halen daar periodiek de passen uit de bus. Die passen worden dan ontdaan van de Chip die nog prima bruikbaar is. De Chip wordt overgezet naar een blanco kaart. U heeft immers ook de nieuwe gewenste pincode ingevuld; iets dat natuurlijk onzin is want u kunt uw pincode bij geen enkele Bank zelf bepalen, die wordt door een geautomatiseerd systeem toegewezen waar niemand inzage in heeft, zelfs de directeur niet. Vandaar dat een pincode niet vervangen kan worden want niemand behalve u weet die.
Maar belangrijker; u heeft wel uw oude pincode ingevuld op het zogenaamde formulier.
Met de nieuwe pas kan de crimineel gewoon gaan pinnen en alle andere zaken doen die je met een pinpas kan doen. Hij zal dus uw Bankrekening leeghalen. Ook de tijd van opsturen is ruim genomen dat u uw zogenaamde nieuwe pas thuisgestuurd krijgt. Het enige doel hiervan is dat u geen argwaan krijgt en de crimineel rustig zijn gang kan gaan.

U krijgt natuurlijk geen nieuwe pas maar een lege Bankrekening is het gevolg.
Ik heb hier als voorbeeld de ING en Rabobank genomen maar ga er maar vanuit dat van meerdere Banken dit soort fake brieven in omloop zijn.