facebook fraude
Misschien vraag je je af of dat bestaat en hoe dan? Ja, Facebookfraude vindt nog elke dag plaats. Niet meer in hele grote mate maar wel met hele grote gevolgen. En de truc die criminelen toepassen lijkt op die van Whats-App.
Plotseling krijg je een bericht van een bekende uit je vriendenlijst om je toe te voegen op Faebook.

Die vriend beweerd dan dat hij of zij z`n gegevens kwijt is geraakt en een nieuw account heeft.
Als het een oplichter is dan is het wel link want die gaat je via de Messenger gegarandeerd om geld vragen en dan weet je dat er iets niet in de haak is.

Mocht dat voorkomen stuur dan eerst een berichtje via de Messenger naar het oude account van waarschijnlijk je echte vriend of vriendin en wacht dan tot die online komt.
Ga nooit in op dit soort verzoeken via de Messenger
Ga na of die vriend die al die tijd al in je lijst staat daadwerkelijk om geld heeft gevraagd. Is dat niet zo, doe dan gelijk aangifte bij Facebook en de Politie.

Tips

Kijk ook eens kritisch naar je instellingen op Facebook
Bijvoorbeeld of je geboortedatum zichtbaar is.
Of je telefoonnummer zichtbaar is
En ook niet onbelangrijk, je adres.

Mocht dit zo zijn dan kan je in Facebook al deze berichten uitschakelen .

Zorg er voor dat je een goed sterk wachtwoord hebt. Niet je geboortedatum of iets dergelijks maar gebruik ook % & * @ in je wachtwoord. Een Hacker kan gemakkelijk raden wat je wachtwoord is als je 1 van deze tekens weg laat.
Een ezelsbruggetje is ook goed om je wachtwoord te onthouden bijvoorbeeld :
Ik heb een blauwe fiets uit 2017 wordt dan IhEbfu17 Dit is al een redelijk sterk wachtwoord.

Verander ook je wachtwoord 1 maal in de 3 maanden dat voorkomt zeker dat je nooit je Facebook account kwijtraakt aan criminelen.

Klik ook nooit op een link in een bericht van de Messenger dat afkomstig is van een vreemde, en al helemaal nooit als dat om een betaling gaat.
Verder moet je goed opletten op het taalgebruik. Ken je iemand heel goed dan heb je dat snel genoeg door. Bij de wat minder bekende vrienden kan je het beste even de boel natrekken door heel simpel een telefoontje te plegen. dat kan je een hoop ellende schelen en een hoop geld.

Doe wel altijd aangifte bij Facebook en de Politie, ook als de poging niet geslaagd is.


Hansacom
helpdesk en fraude voorlichting