Vul geen enquête in
Je liked een bericht op Facebook want het is voor een mooie prijs, en als klap op de vuurpijl mag je nog even een enquête invullen want dat is wel de voorwaarde om die prijs te winnen. En natuurlijk ook even je persoonsgegevens invullen want dat hebben ze nodig om de prijs naar je op te sturen. Als het een geldprijs is dan vragen ze ook nog even naar je Bankrekeningnummer. Nooit doen, want je bent dan het Haasje en loop de kans om ongewild een abonnement af te sluiten waar je heel moeilijk vanaf komt.
Sowieso is het niet aan te raden om je Bankrekening online ergens in te vullen. Tenzij het bij een website is van de overheid of de gemeente.
Laat je niet verleiden
Als we meedoen aan een spelletje dan willen we winnen dat is duidelijk. Gaat het om een spelletje Ganzenborden dan is het niet erg als je verliest. Online een spelletje spelen is ook niet erg en leuk om te doen. Facebook heeft ook spelletjes en die zijn voor de liefhebber een mooi tijdverdrijf.
Er zit bij Facebook zelfs een tijdslimiet op zodat je niet te lang achter elkaar speelt.
Maar waar ze bij Meta (het moederbedrijf van Facebook) zwaar tekort in schieten is het beleid van de zogenaamde acties van "namaak" bedrijven die je bergen beloven. Geen goud, maar televisies, of een mooie reis, en zelfs auto's. Voorwaarde is dat je even liked en het bericht deelt met al je vrienden uit je lijst.
U wacht op de prijs...die nooit komt.
Waarom win ik niks?
Omdat je niet aan een winactie meedoet maar je gegevens afgeeft aan een stelletje oplichters die er met je gegevens van doorgaan.
Als je de pagina van de winactie liked dan kunnen jouw en alle andere likes verkocht worden aan een bedrijf dat op zijn beurt weer de likes doorverkoopt aan iemand die net begint op Facebook. Wat is er nou beter dan je Facebookpagina te beginnen met 10.000 likes. Wees dus niet verbaast als je ineens je eigen naam bij een like ziet staan op een Facebookpagina die je voor het eerst bezoekt. Likes scheppen vertrouwen net zoals reviews. Als je iets online gaat kopen dan lees je misschien eerst de reviews van het bedrijf en kijkt of ze een beetje positief zijn. Jammer genoeg kopen sommige bedrijven ook reviews om hoger in de ranglijst van Google te komen, daar heb je dus ook weinig aan.
Maar zoals met alles; voorkomen is beter dan genezen.
Controleren?
Ja maar hoe?
Om te beginnen lijkt de Pagina op die van een echt bedrijf zoals Albert Heijn, niet van echt te onderscheiden... of toch wel?
Het eerste wat een echt bedrijf heeft is een nummer van de Kamer van Koophandel. Ziet je geen KvK nummer dan is het raadzaam om goed na te denken voordat je op de "like" knop klikt. En al helemaal geen persoonlijke gegevens invullen maar ook geen algemene.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Je gegevens worden verkocht aan iedereen die daar geld voor over heeft. Verder kan het zo maar zijn als je, je telefoonnummer ook hebt ingevuld dat je, net op het moment dat je een hap avondeten wil nemen opgebeld wordt door een energieleverancier die natuurlijk een geweldig contract in de aanbieding heeft.
Ik kan een auto winnen!
Nee natuurlijk win je geen auto, sterker nog: je kunt je gegevens kwijtraken aan criminelen. Je moet de pagina en het bericht liken en doorsturen aan iedereen in je vriendenlijst. Maar je wint nooit een auto. De gegevens die je invult variëren van ja naam tot je Bankrekening. Nooirt doen dus want je gegevens worden gegarandeerd doorverkocht aan andere criminelen die er heel nare dingen mee kunnen doen.