Facebookfraude

Vul geen enquête in
En als klap op de vuurpijl mag u nog even een enquête invullen want dat is wel de voorwaarde om die prijs te winnen. En natuurlijk ook even uw persoonsgegevens invullen want dat hebben ze nodig om de prijs naar op te sturen. Als het een geldprijs is dan vragen ze ook nog even naar uw Bankrekening. Nooit doen, want u bent dan het Haasje en loopt de kans om ongewild een abonnement af te sluiten waar u heel moeilijk vanaf komt.
Sowieso is het niet aan te raden om uw Bankrekening online ergens in te vullen. Tenzij het bij een website is van de overheid of de gemeente.Lees dit eerst
Lees eerst dit
Als we meedoen aan een spelletje dan willen we winnen dat is duidelijk. Gaat het om een spelletje Ganzenborden dan is het niet erg als je verliest. Online een spelletje spelen is ook niet erg en leuk om te doen. Facebook heeft ook spelletjes en die zijn voor de liefhebber een mooi tijdverdrijf.
Er zit bij Facebook zelfs een tijdslimiet op zodat je niet te lang achter elkaar speelt.
Maar waar ze bij Meta (het moederbedrijf van Facebook) zwaar tekort in schieten is het beleid van de zogenaamde acties van bedrijven die je bergen beloven. Geen goud, maar televisies, of een mooie reis. Voorwaarde is dat u even liked en het bericht deelt met al uw vrienden uit uw lijst.
U wacht op de prijs...die nooit komt.
Waarom win ik niks?
Omdat u niet aan een winactie meedoet maar uw gegevens afgeeft aan een stelletje oplichters die er met uw gegevens van door gaan.
Als u de pagina van de winactie liked dan kunnen uw en alle andere likes verkocht worden aan een bedrijf dat op zijn beurt weer de likes doorverkoopt aan iemand die net begint op Facebook. Wat is er nou beter dan je Facebookpagina te beginnen met 10.000 likes. Wees dus niet verbaast als u ineens uw eigen naam bij een like ziet staan op een Facebookpagina die u voor het eerst bezoekt. Likes scheppen vertrouwen net zoals reviews. Als u iets online gaat kopen dan leest u misschien eerst de reviews van het bedrijf en kijkt of ze een beetje positief zijn. Jammer genoeg kopen sommige bedrijven ook reviews om hoger in de ranglijst van Google te komen, daar heeft u dus ook weinig aan.
Maar zoals met alles; voorkomen is beter dan genezen.
Controleren ?
Ja maar hoe?
Om te beginnen lijkt de Pagina op die van een echt bedrijf zoals Albert Heijn, niet van echt te onderscheiden... of toch wel?
Het eerste wat een echt bedrijf heeft is een nummer van de Kamer van Koophandel. Ziet u geen KvK nummer dan is het raadzaam om goed na te denken voordat u op de "like" knop klikt. En al helemaal geen persoonlijke gegevens invullen maar ook geen algemene.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Uw gegevens worden verkocht aan iedereen die daar geld voor over heeft. Verder kan het zo maar zijn als u uw telefoonnummer ook hebt ingevuld dat u, net op het moment dat u een hap avondeten wil nemen opgebeld wordt door een energieleverancier die natuurlijk een geweldig contract in de aanbieding heeft.
Waaraan zijn oplichters ook te herkennen?
Buiten het feit van het KvK nummer is het belangrijk om andere zaken ook te controleren. Andere zaken zijn een vast telefoonnummer, er zijn inderdaad bedrijven die alleen een 06 nummer hebben. Maar dat zijn meestal mobiele bedrijven zoals de klusjesman die voor zichzelf werkt. Een bedrijf als Albert Heijn, de Plus of Dirk hebben echt een vast nummer.
Ik krijg gelijk een antwoord.
Dat antwoord is echt niet aan u persoonlijk gericht maar is een geautomatiseerd bericht dat gewoon ingesteld kan worden op Facebook
Copyright © Hansacom 2022