Microsoft  aan de lijn?
Hansacom
helpdesk en fraude voorlichting
De telefoon gaat en een medewerker van Microsoft vertelt u dat er een virus op uw PC draait, tenminste; u denkt dat het een medewerker van Microsoft is. Niets is minder waar. Hieronder leg ik u uit hoe deze oplichters te herkennen.

Nummer uit het buitenland

Het zijn altijd telefoonnummers uit het buitenland waarmee de oplichters opbellen.
De persoon die je opbeld spreekt vaak gebrekkig Engels en beweerd dat je systeem besmet is met een virus. Laat ik even voorop stellen dat Microsoft niet kan zien of een systeem besmet is met welk virus dan ook.

Werkwijze van de oplichter

Hij of zij zal zeggen dat er bestanden beschadigd zijn door het virus en laat deze zien via een programma dat je eerst moet downloaden. dat is in vrijwel alle gevallen Teamviewer. Dit programma is gratis te downloaden op de website van de makers. Het is gemaakt om een Computer over te nemen met toestemming van de eigenaar. Zonder die toestemming is dat onmogelijk.

Wat krijg je dan te zien?

Ze laten je de logboeken zien die Windows 10 bijhoud. Die logboeken zijn meer voor proffesionels die de fouten opsporen die in Windows voorkomen. Nou is het zo dat er geen Windows systeem bestaat waar die fouten niet voorkomen, het is dus normaal dat deze fouten voorkomen.
Klik hier om een voorbeeld te bekijken van wat ze je laten zien.

Natuurlijk is het schrikken als je ineens rode rondjes ziet met een waarschuwingsteken. Wees gerust dit kan helemaal geen kwaad. De meeste fouten hersteldt Windows zelf gewoon weer bij een volgende opstart.

Wat is het gevaar dan?

Het gevaar schuild in het feit dat je moet betalen voor de dienst, uiteraard gebeurt dit nadat je het systeem hebt overgedragen met Teamviewer. De oplichter ken dus meekijken met wat je intypt. Als ze dan vragen om geld over te maken betekent dat dus ook dat ze kunnen zien welk paswoord en gebruikersnaam je intypt. Onnodig te zeggen dat je Bankrekening leeggeplunderd wordt.
En omdat het geld overgemaakt wordt via je eigen Computer is het heel moeilijk aan te tonen dat dat iemand anders is geweest.

Advies

Als je opgebeld wordt door Microsoft hang dan gelijk op, Microsoft zal namelijk nooit zijn gebruikers uit zichzelf opbellen. Ga er dan ook vanuit dat het oplichters zijn ook als het nummer van Microsoft in je scherm verschijnt  ( zie hier de reden )