QR Code
Handig zo`n QR code. Je kan daar heleboel informatie inzetten voor de klant, die hoeft alleen maar te scannen en alle informatie staat op het scherm. Hiernaast zie je zo`n QR code die door mij gemaakt is, probeer hem maar een uit. Het is geheel ongevaarlijk het enige dat je krijgt te zien is een tekst.
Ik ga niet vertellen welke tekst want dan is de lol er van af.

Maar weet je dat je met een QR code ook hele kwalijke dingen kan doen?
Allereerst weet wat je scant. Sommige organisaties gebruiken de QR code om de klant een tijdsbesparing te geven bij een Bankhandeling. Bijvoorbeeld de ING heeft een mooie manier om snel geld over te maken met een QR code. Gelukkig kan daar niets mis gaan want je zit immers in de veilige Bankomgeving en daar heb je geen mee kijkers. Het wordt een ander verhaal als Jan en alleman je een QR code gaan sturen naar je.

Probeer ook de tweede eens te scannen met die QR code stuur ik je naar een website want dat kan ook, wat ik ook kan doen is een URL er in zetten naar een malafide website met een vals internetadres dat heel veel lijkt op een bestaande URL van bijvoorbeeld een Bank of DigiD.

Deze methode wordt vaak toegepast door criminelen op Whats-App en dergelijke Apps.
Let dus goed op met welke lieden je in zee gaat, het sowieso af te raden om via een App buiten de Bankomgeving op een link in een QR code te reageren. Mocht je dit toch doen en loop je financiĆ«le schade op, hou er dan rekening mee dat er een keer een tijd komt dat de Banken nee verkopen als je om een schadevergoeding vraagt. Je bent altijd zelf verantwoordelijk wat er op je digitale apparaat gebeurt. Je hebt tenslotte zelf het geld overgemaakt. 


Hansacom
helpdesk en fraude voorlichting