WhatsApp fraude
U begrijpt het misschien al, de whats-app chat hiernaast is een geval van oplichting. Steeds meer mensen worden er ondanks de waarschuwingen in de media slachtoffer van criminelen die je op deze manier geld afhandig proberen te maken. Dit noemen ze dan Whats app fraude, maar er zijn nog veel meer manieren om mensen op te lichten met behulp van de smartphone. Maar Whats app fraude blijft het meest lucratief voor criminelen. Moet ook gezegd worden dat de Banken het inmiddels een beetje zat zijn om iedereen schadeloos te stellen, Waarschijnlijk zal daar ook een eind aan komen. Banken zijn immers niet verplicht om schade te vergoeden van geld dat overgemaakt is naar een crimineel. Je maakt het tenslotte zelf over. Natuurlijk is dit niet de enige vorm van fraude, hieronder staan er nog een paar. Doe er je voordeel mee.

Hieronder zie je een rijbewijs en een paspoort. Zoals je ziet zijn deze niet meer geldig. Nou komt het regelmatig voor dat oplichters contact met je zoeken via Whatsapp en om een bewijs vragen dat je bent wie je zegt dat je bent. Doe dit nooit. Een crimineel kan met jouw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs heel vervelende dingen doen. 
Zoals een telefoon abonnement afsluiten , spullen bestellen op jouw naam. En zelfs een lening afsluiten. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom hier een paar tips om een hoop ellende te voorkomen.

Verkoopsites

Als je een advertentie plaatst op een verkoopsite maak dan meteen duidelijk dat er alleen gecommuniceerd wordt via email of telefoon. (gesprek) Zet in de advertentie geen contact via Whatsapp te accepteren. Proberen ze toch via Whatsapp contact met je op te nemen ga er dan vanuit dat het een oplichter is. Een aanrader is dan om gelijk het nummer te blokkeren.

Zichtbaar nummer

Je kunt ook een bericht in je advertentie zetten dat je alleen reageert op telefoonnummers die zichtbaar zijn.

Bel het nummer

Vertrouw je het telefoonnummer niet bel er dan naar op. Als er op dat nummer nooit opgenomen wordt dan moet je goed oppassen met wie je in zee gaat.


Doe het op jouw manier

Beter niks verkocht dan al je geld kwijt. Dat wil zeggen, als de koper niet wil doen wat jij wil kap dan de verkoop af. oplichters zullen zo op je inpraten dat je toch hun manier kiest om je artikel te verkopen. Wees je er van bewust dat je met een bevestiging je hele identiteit kwijt kan raken.

Communiceer uitsluitend via de Handelssite

Als je handelt doe het dan veilig. Marktplaats heeft een mogelijkheid om via hun systeem te mailen en contact te onderhouden met de koper of verkoper. Gebruik die ook. De andere partij komt op die manier nooit achter je email adres. Wel zo veilig want een oplichter zal uitsluitend buiten Marktplaats om willen communiceren.

Maak geen geld over naar de verkoper/koper als bewijs

De 1 Cent truc

Nou ja truc, het is natuurlijk gewoon een andere manier om u geld afhandig te maken met een slinkse manier van oplichting.

Hoe gaat dat in zijn werk?

De oplichter benaderd u met het verhaal dat hij interesse heeft in het artikel dat u te koop hebt gezet op bijvoorbeeld Marktplaats of Marketplace ( Facebook )  Hij wil het artikel wel kopen maar hij is ook een paar keer opgelicht en durft niet zomaar geld te storten op uw Bankrekening.
( dit verhaal komt natuurlijk alleen voor bij verzenden van het artikel en niet bij afhalen )
Nu doet hij u een verzoek om 1 eurocent over te maken naar zijn Bankrekening om te controleren of u echt diegene bent dat u zegt die u bent. Maar hij vraagt dat niet te doen naar zijn directe rekening maar hij stuurt u een Tikkie of een betaalverzoek middels een link die hij u toestuurt via Whats-App. Als u daar op klikt dan ziet u een betaalverzoek van uw Bank.
( onthoud dat hij even daarvoor heeft gevraagd welke Bank u heeft. ) U logt in op uw Bankaccount en maakt nietsvermoedend 1 eurocent over. Maar u krijgt een melding dat er iets niet gelukt is en probeert het misschien nog een keer. En weer lukt het niet. De oplichter zegt dat ook tegen u en na een paar keer proberen haakt deze af. U denkt nou ja, dan een andere koper afwachten. Wat er in die tijd achter de schermen gebeurt terwijl u zit te wachten op een andere koper is; dat uw Bankrekening bekeken wordt en het dag limiet verhoogd wordt naar het maximale bedrag, en dat uw Bankrekening helemaal leeggeplunderd wordt.

Maar ik heb alleen maar 1 eurocent overgemaakt en dat mislukte...

Nee, helaas het mislukte niet, tenminste niet voor de oplichter.
De link die u toegestuurd werd was niet van uw Bank maar van de oplichter die een goedgelijkende namaak website heeft waar hij rustig mee kon kijken wat u allemaal invoerde in het schermpje
" gebruikersnaam en wachtwoord."
U heeft dus uw inlog gegevens aan de oplichter gegeven.
Die logt gelijk in en pikt uw geld. Vaak is het zo dat de Bank het ook opvalt dat er ineens een groot bedrag afgeschreven wordt van uw Bankrekening en deze zullen u gaan bellen met de vraag of u dat bent die dat geld heeft overgeschreven.
Soms is dat dan te laat.

De eigenaar van de Bankrekening is bekend met naam en nummer dus de Bank vordert het geld terug.

Nou...nee dus! Want het geld is allang opgehaald door een handlanger die een telefoontje heeft gehad van de oplichter en het geld van de Bankrekening af heeft gehaald.

Maar ze weten zijn naam toch?

Ja ze weten een naam maar dat is altijd een geldezel die zijn Bankrekening ter beschikking heeft gesteld in ruil voor een klein bedrag.

Inmiddels is het geval hierboven een klassieker geworden en nog steeds in opmars. De reden dat dit nog steeds gebeurd is omdat mensen nog steeds denken dat ze te maken hebben met een bekende. Niets is echter minder waar.

Hoe gaan ze te werk?

Het is eigenlijk heel simpel. De crimineel gaat op een sociaal media website op zoek naar een account. Hij bekijkt wat er allemaal op staat aan bijvoorbeeld foto`s en verhalen. Stel u staat daar op met een dochter of zoon met de tekst "gezellig met Petra bij de rommelmarkt kijken voor spulletjes" u heeft ook nog een telefoonnummer van uzelf bij het stukje info van bijvoorbeeld Facebook gezet. dan voedt u de hacker zijn motivatie om dat te doen wat hij gaat doen. Namelijk u en bericht sturen via Whats-App en zich uit te geven voor uw zoon of dochter met de vraag zoals hierboven. De foto heeft hij "uitgeknipt" van het profiel van u waar de foto op staat met de beeltenis van uw kind. Wat u te zien krijgt is een foto van uw kind op Whats-App maar alleen met een ander nummer.

Bel altijd op naar het oude nummer.

Natuurlijk heeft u het oude nummer nog in uw telefoon staan. Alhoewel, het is natuurlijk gewoon het nummer van uw kind dat nog geldig is maar waarvan de Hacker zegt dat dat niet zo is.
Bel daarom altijd naar het nummer dat u al heeft van uw kind. Die zal dan verbaast opnemen want die heeft helemaal niet om geld gevraagd. Het kost u in dit geval dus maar 1 telefoontje in plaats dat uw hele Bakrekening leeggeroofd wordt.Ook tikkie en andere betaalmogelijkheden worden misbruikt door criminelen. Het is dan ook belangrijk om het adres van de website te controleren waar u uw betaling doet. Het meest voorkomende trucje is:
tlkkie.nl en tikkie.nl Ziet u het verschil?
Bij de rode tIkkie.nl  is de kleine
i vervangen door een grote I. Als je dus vluchtig kijkt dan valt het niet op dat je op een nepwebsite zit.Lees ook over de 1 cent truc
Hansacom
helpdesk en fraude voorlichting