Whats-App fraude

Whats-App gesprek


Ook als u ogenschijnlijk benaderd wordt door een bekende, bijvoorbeeld een familie-lid dan kan het zijn dat u iemand anders "aan de lijn" heeft. Bel altijd naar het nummer dat u heeft van diegene die in uw lijst stond en vraag of hij of zij daadwerkelijk een nieuwe telefoon heeft. Zo voorkomt u een hoop ellende.
Tips


Verkoopsites
Als u een advertentie plaatst op een verkoopsite maak dan meteen duidelijk
dat er alleen gecommuniceerd wordt via email of telefoon. (gesprek) Zet in de advertentie geen contact via Whatsapp te accepteren. Proberen ze toch via Whatsapp contact met u op te nemen ga er dan vanuit dat het een oplichter is. Een aanrader is dan om gelijk het nummer te blokkeren.
U kunt ook een bericht in de advertentie zetten dat u alleen reageert op telefoonnummers die zichtbaar zijn.
Bel eens op
Vertrouwt u het telefoonnummer niet bel er dan naar op. Als er op dat nummer nooit opgenomen wordt dan moet u goed oppassen met wie u in zee gaat.
Doe het op uw manier
Beter niks verkocht dan al je geld kwijt. Dat wil zeggen, als de koper niet wil doen wat u wilt kap dan de verkoop af. Oplichters zullen zo op u inpraten dat u toch hun manier kiest om het artikel te verkopen. Wees je er van bewust dat u met een bevestiging uw hele identiteit kwijt kan raken.
Handel veilig
Als u handelt doe het dan veilig. Marktplaats heeft een mogelijkheid om via hun systeem te mailen en contact te onderhouden met de koper of verkoper. Gebruik die ook. De andere partij komt op die manier nooit achter uw email adres.
Wel zo veilig want een oplichter zal uitsluitend buiten Marktplaats om willen communiceren.
Voorbeeld oplichter
Klik op de pijlen voor een vergrotingAlarm bellen
U begrijpt het misschien al, de whats-app chat hiernaast is een geval van oplichting. Steeds meer mensen worden er ondanks de waarschuwingen in de media slachtoffer van criminelen die je op deze manier geld afhandig proberen te maken.
Dit noemen ze dan Whats app fraude, maar er zijn nog veel meer manieren om mensen op te lichten met behulp van de smartphone.
Maar Whats app fraude blijft het meest lucratief voor criminelen. Moet ook gezegd worden dat de Banken het inmiddels een beetje zat zijn om iedereen schadeloos te stellen, waarschijnlijk zal daar ook een eind aan komen.
Banken zijn immers niet verplicht om schade te vergoeden van geld dat overgemaakt is naar een crimineel. Je maakt het tenslotte zelf over.
Natuurlijk is dit niet de enige vorm van fraude, hieronder staan er nog een paar.
Doe er je voordeel mee.


Hieronder ziet u een rijbewijs en een paspoort. Zoals u ziet zijn deze niet meer geldig. Nou komt het regelmatig voor dat oplichters contact met u zoeken via Whatsapp en om een bewijs vragen dat u bent wie u zegt dat u bent. Doe dit nooit. Een crimineel kan met uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs heel vervelende dingen doen.
Zoals een telefoon abonnement afsluiten , spullen bestellen op uw naam. En zelfs een lening afsluiten. Dat wil je natuurlijk niet.


Copyright © Hansacom 2022