Lees voor

Belt de Bank mij op?

Het kan zijn dat de Bank u opbelt omdat er iets met uw Bankrekening mis is dat spoed vereist. Hebben ze uw telefoonnummer dan zullen ze u opbellen. Als er ongewone transacties zijn op uw Bankrekening bijvoorbeeld. dan wordt die gelijk geblokkeerd en wordt u ingelicht door een medewerker van de Bank. Criminelen hebben dat ook door dat de Bank dat doet en maken daar handig gebruik van. Zij bellen u op, en u ziet ook daadwerkelijk het nummer van de Bank. Een vriendelijke "medewerker" van de Bank zegt tegen u dat uw Bankaccount gehackt is en dat u snel uw geld veilig moet stellen op een zogenaamde veilige rekening. U schrikt uiteraard en dat is juist de kracht van de crimineel. Hij maakt gebruik van uw paniek en u maakt al uw geld over naar de zogenaamde veilige rekening.
U wordt vriendelijk bedankt voor uw medewerking en hangt op. Gegarandeerd dat u snel weer door de Bank opgebeld wordt maar nu door een echte medewerker van de Bank dat uw geld is weggesluisd naar een Bankrekening ergens in Dubai bij wijze van. Soms kunnen de Banken nog ingrijpen maar dat lukt niet altijd.
Wat is er gebeurt?
U bent slachtoffer geworden van spoofing. Spoofing is een methode van criminelen die steeds vaker gebruikt wordt omdat nog steeds heel veel mensen intrappen. En dat is ook wel te begrijpen want de mensen die hier intrappen zijn zeker niet dom.
Hoe gaat dat? Er bestaan websites die spoofing faciliteren en dus toestaan en de Nederlandse regering kan er (nog) niets tegen doen. Een van de meest gebruikte spoofing websites was spoofing.com maar deze is dan wel online en dan weer niet.
Ook een website die veel gebruikt wordt is, Myphonerobot.com. Je moet een paar gegevens invullen en je kan je voordoen als wie dan ook. Je kunt je dus ook voordoen als een Bankmedewerker.
Zijn deze websites legaal?
Ja, vreemd genoeg wel. Dat heeft er mee te maken dat de opzet van dit soort websites in de categorie lolmakerij valt. Ze zijn bedoeld om mensen met een ander nummer te laten bellen en dan iemand in de maling te nemen.
Dat criminelen er ook gebruik van maken kunnen zij niks doen. Maar het lijkt toch meer op; je mag wel downloaden maar de film niet kijken. Een kromme regel die veel slachtoffers maakt. Zolang er Europees niets is geregeld moet u dus oppassen met wat u doet als u opgebeld wordt door "de Bank"
Natuurlijk zijn er een aantal mogelijkheden om dit soort oplichterij te voorkomen met wat eigen inzicht.
Maar het gaat vaak mis met de ouderen. Die zijn nog steeds te goed van vertrouwen en trappen er iedere keer weer in.
Wat kunt u zelf doen?

Als u opgebeld wordt door ogenschijnlijk de Bank dan kunt u het beste vragen om zijn of haar naam en personeelsnummer. Een echte medewerker van welke Bank dan ook zal zonder problemen zijn of haar personeelsnummer en naam aan u geven.
Dan zegt u dat u zelf contact met de Bank opneemt en hangt direct op.
Ga niet in op dingen de de Bankmedewerker tegen u wil zeggen. Dat zijn vaak dingen om u over te halen om aan de lijn te blijven en u alsnog over te halen om dingen te doen waar u later heel veel spijt krijgt

Wat doen de Banken?
U krijgt, wanneer u opgelicht bent als particulier uw geld terug van de Bank. Op zich is dat mooi, maar u moet niet vergeten dat de Bank dit doet uit coulance. Banken zijn namelijk niet verplicht om het geld dat u zelf hebt overgemaakt naar de crimineel aan u te vergoeden. Ondernemers hebben het een stuk moeilijker, over het algemeen krijgen zij de geleden schade niet vergoed.

Aangifte doen?

Als u beroofd bent van uw geld moet u wel aangifte doen om uw geld terug te krijgen van de Bank.
Dat kan op verschillende manieren.
Tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk om op een Politiebureau aangifte te doen.
Er zijn nog wel andere manieren hieronder staan ze beschreven